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COMMUNITY RENEWABLE ENERGY AGGREGATION MECHANISM (CREAM) 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 1 (FAQ 1) FOR CREAM PROGRAMME 
 

No. Questions Answers 
1. Clause 8.1: LCSP must be located 

within residential properties, 
specifically on landed houses. 
Multi-dwelling units such as 
condominiums or apartments are 
not eligible under this criterion. 
How about townhouse? Is it 
considered as landed? 
 

No. Townhouses are not eligible as they are 
typically governed under strata titles and 
often share a common roof or structure, 
which classifies them as multi-dwelling units. 

2. Can homeowner be part of LEGA? Yes. A homeowner can be part of LEGA, as 
stipulated in Clause 8.6 of the Guidelines. 
 

3. Clause 8.3: LCSP installed capacity 
shall not be less than 100kWp and 
not exceeding 2MWp per 11kV 
feeder, subject to the power 
system study and have a Direct 
Connection to the Electricity 
Supply Network at low voltage. 
a) How does Interconnection 

Solar should be; at Low Voltage 
Feeder Pillar or 11kV substation? 
 

b) Is 2MW is accumulative at 11kV 
feeder or LV Feeder? 

a) Solar output shall be directly connected 
to Electricity Utility Company (EUC) and 
follow similar connection like Feed-in-
Tariff (FIT) to EUC LV grid i.e. solar 
connection before EUC supply meter.  
 

b) LCSP installed capacity can be spread 
on different PE as long as it complies with 
the 2MWp cumulative per 11kV feeder. 

4. Further to the guideline released, 
can we ask if ST can provide a 
sample single line diagram to 
understand how the wiring needs 
to be done up for a CREAM project 
as we are not sure if it might follow 
a FIT regime or we will need to 
aggregate the cables and connect 
it at 11 kV voltage level? 

The LEGA must refer to EUC’s technical 
requirements for wiring and connection. 

5. Can a Homeowner only be from 
residential properties, while the 
LEGA can be an industrial or 
commercial entity? Am I correct? 

The LEGA as Local Green Consumer can be 
industrial or commercial consumer.  
However as stated in Clause 8.1, the LCSP 
must be on residential and landed 
properties. 
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6. For CREAM scheme, is it possible to 

combine with the existing scheme 
such as NEM and SELCO for 
rooftop? For example, 1 house have 
the area to install up to 10kWp; and 
it shall be divided by 6kWp to be 
under NEM/SELCO, and balance 
4kWp to be under CREAM scheme. 
 
These 2 schemes are using 
different tapping point and meter 
which we foresee it shall have no 
issue in terms of metering/usage 
once the solar is energised. 
 

Combining CREAM with existing schemes 
such as NEM or SELCO is allowed, provided 
that the PV systems for both schemes are 
separately connected and their solar 
outputs are directly connected to the EUC 
low-voltage grid, similar to the FIT 
connection approach. Each system must 
have its own metering and comply with its 
respective program requirements. 

7. Could we clarify on the 
agency/entity responsible for 
conducting the PSS are LEGA, TNB, 
or approved consultants? 

The Power System Study (PSS) will be 
conducted directly by the EUC. LEGA is 
required to engage with the EUC for initiating 
the study. Please refer to Appendix 2 of the 
Guideline on the application process flow. 
 

8. Is there any specific technical 
standards and guidelines must be 
followed for conducting a PSS? 

The PSS will be conducted directly by the EUC. 
LEGA is required to engage with the EUC for 
initiating the study. Please refer to Appendix 
2 of the Guideline on the application process 
flow. 

 
9. Is there a list of accredited or 

approved consultants provided by 
ST/TNB to conduct a PSS? 

The PSS will be conducted directly by the EUC. 
LEGA is required to engage with the EUC for 
initiating the study. Please refer to Appendix 
2 of the Guideline on the application process 
flow. 
 

10. How long is the duration to 
conduct PSS starting from first 
submission to final approval? 

LEGA is advised to consult the EUC to obtain 
the expected timeline and requirements for 
their specific submission. 
 

11. Is there any designated area for 
PSS or LEGA can determine the 
location?  

There are no designated areas for PSS. LEGA 
may propose a location, but its feasibility will 
depend on the power system study 
conducted and approved by the EUC. 
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12. To participate in CREAM, PSS need 
to be conducted on 11kV substation 
area within Klang Valley? 

No, the CREAM program is applicable 
throughout Peninsular Malaysia, not limited 
to Klang Valley. 
 

13. To participate in CREAM, we need 
to register as NEDA participant 
which also require conducting the 
PSS, thus do we need to redo the 
PSS for CREAM after we register as 
NEDA participant? 

According to the process, participants are 
required to register as a NEDA participant 
first before conducting the PSS. However, if a 
PSS has already been conducted previously, 
it is recommended to validate with the EUC 
to confirm whether the existing study is still 
valid. 
 

14. Which entity shall evaluate and 
approve the power study approval 
(TNB or ST)? 
 

The EUC is responsible for evaluating and 
approving the PSS. 

15. What is the cost estimation to 
conduct a PSS? 
 

Please consult the EUC for cost details. 

16. How does the 5km radius is 
measured (straight-line or by 
actual travel distance)? 
 

Measured in a straight-line radius between 
EUC substations connecting LCSP and LGC. 
 

17. Are there any exceptions or 
flexibility allowed if Local Green 
Consumers (LGCs) or solar sites 
fall slightly outside the 5km radius? 
 

No. The 5 km radius is a strict requirement 
under Clause 8.5. 

18. Are there any detailed guidelines 
on requirements to include 
community-scale battery 
storage? 

Battery requirement is under the obligation 
of EUC as per clause 10.1. However, LEGA shall 
allocate necessary land to accommodate 
CESS development as per clause 9.13. 
 

19. Are there any specific approval 
procedures, safety standards, and 
land allocation requirements for 
storage integration? 
 

The EUC approval procedures will be stated 
in DRESSA with all the technical requirement 
included including for safety and land 
requirement. DRESSA shall be available once 
obtained approval from EUC management. 
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20. What is the space requirement for 

battery storage? 
 

The minimum space requirement to be 
provided by LEGA to EUC for LCSP integration 
is outlined in the DRESSA and illustrated in the 
figure below which consists of both sizing for 
brownfield and greenfield area. The 
developer shall appeal and propose a 
solution to EUC if the space requirement 
cannot be fulfilled. 
 

 
 

 
 

 
21. To clarify whether homeowner or 

consumer can concurrently 
participate in both NEM (Net Energy 
Metering) and CREAM? 

Combining CREAM with existing schemes 
such as NEM or SELCO is allowed, provided 
that the PV systems for both schemes are 
separately connected and their solar 
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 outputs are directly connected to the EUC 

low-voltage grid, similar to the FIT 
connection approach. Each system must 
have its own metering and comply with its 
respective program requirements. 
 

22. If allowed, please provide clarity on 
metering, billing, and REC claims to 
avoid double counting. 

Separate meters, billing and contracts apply. 
RECs belong to LEGA unless contractually 
transferred. 
 

23. Which entity will be responsible for 
meter installation, management, 
and accuracy testing, LEGA or TNB? 
 

EUC will installs, owns and manages all 
meters (MLEGA and MLGC) 

24. Does TNB or LEGA will bill the 
homeowner? If TNB, are there any 
charges involved? If LEGA, do LEGA 
access the meter? 
 

EUC will issue electricity bills to homeowners 
in the same manner as it does for regular 
consumers. 

25. Are there any guideline to handle 
billing disputes between LEGA, 
consumers, and TNB. 

ST, SB and EUC are not responsible for 
disputes between LEGA and Homeowners, 
disputes must be resolved contractually. 
 

26. Is there any impact on ICPT? ICPT is applicable for the energy supplied by 
EUC. 
 

27. Please help to clarify on the exact 
process of issuance, trading, 
transfer, and retirement of RECs 
under CREAM. 

REC are owned by the LEGA by default, unless 
explicitly transferred through the Bilateral 
Energy Supply Contract. For matters 
concerning REC issuance, tracking, or 
redemption, it is advisable to consult the 
relevant official authorities or recognized REC 
registries. 
 

28. Please help to provide guidance on 
approved REC registries, platforms, 
or any local tracking systems 
recognized by ST. 

REC are owned by the LEGA by default, unless 
explicitly transferred through the Bilateral 
Energy Supply Contract. For matters 
concerning REC issuance, tracking, or 
redemption, it is advisable to consult the 



FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 1 (FAQ 1) 
COMMUNITY RENEWABLE ENERGY AGGREGATION MECHANISM (CREAM) 

No. Questions Answers 
relevant official authorities or recognized REC 
registries. 
 

29. What are the circumstances under 
which energy is considered "free to 
grid"? 
 

Clause 9.9 states that exported energy by 
LEGA that is greater than the maximum 
monthly energy demand by Local Green 
Consumer due to imbalance between 
generation and demand, will not be 
compensated through NEDA mechanism. 
Such energy will be considered as free 
energy to the Distribution System. 
 

30. Are there procedure for selling 
excess via NEDA, detailed 
registration and notification 
requirements? 
 

LEGA must notify Single Buyer 30 days before 
the Excess Energy Date as per Clause 9.8. 

31. What is the type of licenses 
required (e.g. generation license, 
supply license)? 
 

LEGA must obtain a generation license under 
the Electricity Supply Act 1990. 

32. Is there any guideline for license 
application? 

Please refer to the “Guidelines on Licence 
Application under the Electricity Supply 
Act1990” issued by the Commission. 
 

33. Are there any example or 
agreements template that can be 
refer to? 
 

No templates are provided. 

34. Does flexibility allowed in 
modifying standard contractual 
terms to fit specific project needs? 
 

The contract for Local Green Consumers 
participating in the CREAM Programme is 
based on standard commercial terms, does 
not allow for modifications and must comply 
with the Guideline. 
 

35. Could we clarify whether the grid 
interconnection point is before or 
after the meter? 

The interconnection point is at the junction 
box, as shown in the figure below. 
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36. Could we clarify on how the CAC 
rate is determined, reviewed, and 
potentially increased (limit up to 
15% every 3 years). 
 

CAC is fixed for 3 years under IBR and can be 
revised up to ±15% per new regulatory period. 
The CAC is determined based on the cost of 
establishing local LV and MV connections 
from specific substations, connecting solar 
rooftop residential premises to off takers 
located within a 5 km radius. 
 

37. Is there any transparency on the 
calculation and billing 
methodology of CAC for planning 
long-term project economics? 
 

CAC is fixed for 3 years under IBR and can be 
revised up to ±15% per new regulatory period. 
CAC rates are published on ST’s website 

38. Is there a quota imposed for 
CREAM? If yes, what is timeline for 
the quota? 

Participation is open and subject to 
compliance with requirements under the 
Guidelines. 
 

39. Can the electricity generated be 
supplied to the business or 
homeowners? If yes, is there any 
licence necessary? 
 

Yes. Local Green Consumer can be 
homeowners or businesses as per Clause 9.1. 
LEGA must have a generation license. 

 
 

Prepared by: 

Electricity Industry & Market Development Unit  
Industry Planning & Development Department 
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